„IV-th SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – The Art of Ballroom Dancing“

21 януари 2019

На 27-28.10.2018 г. , за втори пореден път в модерния конгресен център ЕФЕ на хотел Маринела, превърнат в блестяща бална зала, под звуците на красива и възпламеняваща кръвта със своя ритъм музика, си дадоха среща  майсторски танцови двойки по състезателнн бални танци от 12 държави – Англия, Германия, Франция, Италия, Израел, Русия, Украйна, Кипър, Румъния,  Гърция, Полша, България. Те се състезаваха за спечелването на  шампионските звания в Световната Купа на АЛ на СТС по латино-американските и открития шампионат на АЛ на СТС по стандартни танци – СОФИЯ ОПЪН, на четвъртото поредно издание на открития международен фестивал, посветен на изкуството на балните танци  - SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL 2018, организиран от БПТА и МАРС АРМОР.  В състезанията взеха участие над 100 танцови двойки , които със своите прекрасни изпълнения, в продължение на два дни предизвикваха бурните аплодисменти на своите възторжени почитатели, както и тези на елитната публика, събрала се на тържествената Гала вечер на победителите, за да се наслади на  изкуството на тези танци, в една наистина достойна за красотата им среда и атмосфера.

Тази година фестивалът отбеляза  четвърта си годишнина, отново с поредица от събития в рамките на неговата програма, които  с поредния си успех затвърдиха авторитета и високия професионализам на организаторите. Техните съвместни усилия  и вниманието им към всеки детайл от изкуството на балните танци донесоха незабравими преживявания както за участниците, така и за зрителите на фестивала. Благодарение на тях, за първи път пред изкушената българска публика, в качеството си на официални гости на фестивала, се представиха с уникалната си шоу програма  световните супер-звезди на латино-американските танци – Майкъл Малитовски и Джоанна Люнис, двукратни световни шампиони за професионалисти и осемкратни шампиони на Блякпул. Невероятното им  техническо съвършенство и артистизъм в изпълнението на тяхната танцова шоу програма изправи публиката на крака  по време на финалите и Гала вечерта на фестивала. Резултатите от главните финали – тези на Световната Купа по ЛАТ и шампионата по СТТ за аматьори, бяха определени от професионална съдийска комисия на Световния Танцов Съвет, оглавявана за втори път от неговия Генерален Секретар – г-н  Ханес Емрихс (Австрия), а сред членовете на комисията присъстваха имената на няколко бивши световни шампиони за професионалисти и аматьори – Барбара МакКол, Маурицио Весково, Сергей Рюпин и др.  В  ЛАТ своята четвърта  поредна победа извоюваха двойката фаворит в това състезание, многократните шампиони на Англия за аматьори и финалисти в най-престижните състезание по тези танци в света  – Петър Даскалов – Зия Джейм  (Англия). Забележително е, че в тази двойка партньорът е българин.  В СТ победители станаха още една млада звездна танцова двойка от Англия – Глен Ричард Бойс и Кароли Джейнс, участници и шампиони и във второто издание на фестивала през 2016 г., в категорията Младежи. Ето и самите резултати:

Световна Купа по Латино –Американски танци (Аматьори)

 1. Petar Daskalov – Zia James ENGLAND
 2. Zugan Oleg – Mazulevich Elizaveta UKRAINE
 3. Jason Cicard – Regina Klyaynfelder FRANCE
 4. Glen Richard Boyce – Caroly Jane ENGLAND
 5. Wiercioch Mateusz – Magdalena Bandelewicz POLAND
 6. Andreas Ioannou – Martha Birli GREECE

Най-добре представилите се българи в това престижно състезание бяха  танцовите двойки Любомир Якимов – Валентина Маркова и Васил Павлов – Таня Балтова, които взеха участие в полуфиналите. Тази година броят на участниците в него отбеляза рекорд, достигайки  почти 40 танцови двойки.

Открит шампионат по Стандартни Танци (Аматьори)

 1. Glen Richard Boyce – Caroly Janes ENGLAND
 2. Maxym Savytsky – Polina Ryabovil UKRAINE
 3. Hristo Hristov – Pavlina Tsoncheva BULGARIA
 4. Viktor Dimitrov – Sofia Petkova BULGARIA
 5. Daniel Andreev – Zara Nikolova BULGARIA
 6. Wolfgang Jammer – Sandra Baccaro GERMANY

В СТ, въпреки по-малкия брой  участници, конкуренцията беше  също на много виоко ниво и класирането на 3 български танцови двойки във финала е  безспорно един голям успех за тях.

Results Sofia Open Dance Festival_2018

Rezultati 28.10.2018

ОТНОВО, СВЕТОВНИ СУПЕР ЗВЕЗДИ ТАНЦУВАХА И ПРЕПОДАВАХА В СОФИЯ

21 януари 2019

ОТНОВО, СВЕТОВНИ СУПЕР ЗВЕЗДИ ТАНЦУВАХА И ПРЕПОДАВАХА  В СОФИЯ


След миналогодишното уникално танцово шоу на осемкратните световни шампиони по латино-американски танци за професионалисти, Рикардо Коки и Юлия Загоруйченко (САЩ) в София, отново световни супер звезди – Майкъл Малитовски и Джоанна Люнис (Англия), двукратни световни шампион по латино-американски танци за професионалисти и осемкратни шампиони на най-престижния танцов фестивал по сътезателни бални танци в света – Блякпул, се представиха за първи път пред българска публика в качеството си на официални гости на организирания от БПТА (Българска Професионална Танцова Асоциация) за четвърти пореден път в нашата столица, международен танцов фестивал посветен на изкуството на балните танци, SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – “The Art of Ballroom Dancing”. Изкушените любители на това популярно под наименованието „спортни танци” изкуство имаха уникалната възможност да се насладят на живо на тяхното спиращо дъха танцово шоу по време на Гала вечерта на фестивала, която се проведе на 27.10 от 20.00 ч., в зала ЕФЕ на 5*-я хотел Маринела. Те участваха и като лектори в образователната програма на фестивала, включваща международен семинар по латино-американски танци, който се проведе на 28.10 от 14.30 ч.

МЕДАЛНА СИСТЕМА ЗА ОБУЧЕНИЕ И СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ТАНЦЬОРИ ЛЮБИТЕЛИ_БПТА

30 януари 2011

______________________________________________________________________________

Уважаеми любители на танцовото изкуство,

БПТА има удоволствието да предложи на Вашето внимание тази медална система за подготовка, оценка и стимулиране чрез тестове и участия в състезания на танцьори – любители (аматьори), обучаващи се в танцови клубове, школи и курсове в България под ръководството на професионални учители по танци – членове на БПТА.

Системата е разработена по степени и нива, и чрез нея всеки танцьор – любител може да получи професионална оценка, медал и сертификат за овладения материал и показаните умения в съответните танцови степен и ниво.

Системата обхваща различни танцови стилове, които се преподават от танцовите  учители – професионалисти в съответния стил и редовни членове на БПТА. По-долу предлагаме на вниманието Ви медалистката система по Стандартни танци и Латино-Aмерикански Танци – International Style.

Сертификатите по Стандартни и Латино-Aмерикански танци се издават от БПТА, която е редовен член на WDC и се признават от регионалните професионални организации на страните, членуващи в WDC, като и БПТА признава сертификатите издавани от тези структури. Аналог на получения от БПТА сертификат за постигнато танцово ниво от танцьора положил успешно своя медален тест може да му  бъде издаден и от WDC, с валидност в цял свят, срещу съответна заявка и заплащане на такса за издаване преди изпита.

Предстои включването и на други популярни танцови стилове.

БЪЛГАРСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ТАНЦОВА АСОЦИАЦИЯ

член на

СВЕТОВНИЯ ТАНЦОВ СЪВЕТ

МЕДАЛНА СИСТЕМА

ПО

СТАНДАРТНИ И ЛАТИНО-АМЕРИКАНСКИ ТАНЦИ

2020 г.


ВЪВЕДЕНИЕ

Системата е предназначена за подготовка, оценка и стимулиране чрез тестове и участия в състезания на танцьори – любители (аматьори), обучаващи се по СТТ и ЛАТ в танцови клубове, школи и курсове в България под ръководството на професионални учители по танци – членове на БПТА.

Тя е разработена с помощта на WORLD DANCE COUNCIL, като е използван опита на няколко професионални организации от други страни, членуващи в WDC.

Системата е изградена йерархично, в три нива – БРОНЗОВО, СРЕБЪРНО и ЗЛАТНО, с по две степени за всяко ниво – МЕДАЛ и ЗВЕЗДА, поотделно за СТТ и ЛАТ.

Йерархията на нивата и степените по възходящ ред е следната:

Бронзов Медал

Бронзова Звезда

Сребърен Медал

Сребърна Звезда

Златен Медал

Златна Звезда

Практически тестове за любители

Практическите тестове се провеждат с цел подобряване стандарта на танцуване на любители танцьори и тяхното стимулиране за усвояване на нови танцови знания и умения.

Успешното полагане на тези тестове не дава професионална квалификация и право за преподаване на танци от любителите танцьори.

1. Възрастови категории:

- Деца до 10 г.

- Деца до 12 г.

- Юноши 12-16 г.

- Любители над 16 г.

- Любители-сеньори над 35 г.

2. Класификацията на тестовете

- Индивидуални Медални тестове

- Тестове за жени танцуващи като мъж

- Тестове за танцови двойки

2.1 Тестовата система е изградена в две степени – МЕДАЛ и ЗВЕЗДА – поотделно за Стандартни и Латино-Американски танци. Всяка степен обхваща следния брой танци:

Медал – от 1 до 4 танца

Звезда – от 3 до 5 танца

2.2 Всяка степен е разделена на три нива.За всяко ниво от всеки танц е определен фигурен материал, който е описан в приложения.

2.3 Видовете нива по възходящ ред са следните:

МЕДАЛ
ЗВЕЗДА
1. Бронзов медал

2. Сребърен медал

3. Златен медал

1. Бронзова звезда

2. Сребърна звезда

3. Златна звезда

2.4 Всяко ниво има различни поднива, в зависимост от броя на танците.

2.5 БПТА издава сертификати за всякагрупа – поотделно за СТТ и ЛАТ. Видовете сертификати са следните:

МЕДАЛ ЗВЕЗДА
Бронозов Медал – BМ1

Бронозов Медал – BМ2

Бронозов Медал – BМ3

Бронозов Медал – BМ4

Сребърен Медал – SМ3

Сребърен Медал – SМ4

Златен Медал – GМ4

Бронзова звезда – BS3

Бронзова звезда – BS4

Сребърна звезда – SS4

Сребърна звезда – SS5

Златна звезда – GS4

Златна звезда – GS5

2.6 Сертификатите имат индекс, в който с букви се определят степента и нивото, а с цифра – групата (броя на танците). Подробно описание е дадено в следващите раздели.

3. Правила за получаване на сертификат

3.1 Сертификатът е персонален и се издава от БПТА на определен кандидат по предложение на учителя на кандидата.

3.2 Кандидатът получава сертификат след успешно издържан изпит пред комисия определена от БПТА.

3.3 Изпитът е изпълнение на танц с партньор, като се демонстрират фигурите за съответното ниво.

3.4 По желание на кандидата към сертификата се издава Приложение-спецификация с описание на фигурния материал за нивото. Тя сеизползва при пребиваване в друга държава и се представя пред професионална организация, за да бъде признато определено ниво в съответната държава.

3.5 Сертификатите и приложенията се заплащат от кандидата по цени съгласно ценова листа на БПТА.

СИСТЕМА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ ПО ЛАТИНО-АМЕРИКАНСКИ ТАНЦИ

1. БРОНЗОВ МЕДАЛ

Видове танци –  Ча ча ча, Самба, Румба, Джайв

Фигури – Приложение БМ

Сертификат BM1 – Ча-ча-ча

Сертификат BM2 –за два от танците Ча ча ча, Румба, Джайв, по избор на кандидата

Сертификат BM3 – за танците Ча ча ча, Румба, Джайв

Сертификат BM4 – за танците  Ча ча ча, Самба, Румба, Джайв

2. СРЕБЪРЕН МЕДАЛ

Видове танци –  Ча ча ча, Самба, Румба, Джайв

Фигури – Приложение СМ

Сертификат SM3 – за танците Ча ча ча, Румба, Джайв

Сертификат SM4 – за танците  Ча ча ча, Самба, Румба, Джайв

3. ЗЛАТЕН МЕДАЛ

Видове танци – Самба, Ча ча ча, Румба, Джайв

Фигури – Приложение ЗМ

Сертификат GM4 – за танците Ча ча ча, Самба,  Румба, Джайв

4. БРОНЗОВА ЗВЕЗДА

Видове танци –  Ча ча ча, Самба, Румба, Пасо Добле, Джайв

Фигури – Приложение БЗ

Сертификат BS4 – за танците Ча ча ча,  Самба, Румба, Джайв

Сертификат BS5 – за танците Ча ча ча, Самба, Румба, Пасо Добле, Джайв

5. СРЕБЪРНАЗВЕЗДА

Видове танци – Ча ча ча, Самба, Румба, Пасо Добле, Джайв

Фигури – Приложение СЗ

Сертификат SS4 – за танците Ча ча ча, Самба,  Румба, Джайв

Сертификат SS5 – за танците  Ча ча ча, Самба, Румба, Пасо Добле, Джайв

6. ЗЛАТНА ЗВЕЗДА

Видове танци – Ча ча ча,Самба,  Румба, Пасо Добле, Джайв

Фигури – Приложение ЗЗ

Сертификат GS4 – за танците Ча ча ча, Самба, Румба, Джайв

Сертификат GS5 – за танците Ча ча ча, Самба, Румба, Пасо Добле, Джайв

- Към всеки сертификат, по желание на кандидата, се издава Приложение-спецификация. Специфкацията описва танците и фигурния материал за нивото на сертификата.

- Спецификацията сеизползва при пребиваване в друга държава и се представяпред съответната професионална организация, за признаване на определено танцово ниво в съответната държава.

СИСТЕМА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ ПО СТАНДАРТНИ ТАНЦИ

1. БРОНЗОВ МЕДАЛ

Видове танци – Валс, Танго, Виенски валс, Куикстеп

Фигури – Приложение БМ

Сертификат BM1 – Валс

Сертификат BM2 – за два от танците Валс, Танго, Куикстеп,  по избор на кандидата

Сертификат BM3 – за танците Валс, Танго, Куикстеп

Сертификат BM4 – за танците Валс, Танго, В. Валс, Куикстеп

2. СРЕБЪРЕН МЕДАЛ

Видове танци – Валс, Танго, Виенски валс, Куикстеп

Фигури – Приложение СМ

Сертификат SM3 – за танците Валс, Танго, Куикстеп

Сертификат SM4 – за танците Валс, Танго, В. Валс, Куикстеп

3. ЗЛАТЕН МЕДАЛ

Видове танци – Валс, Танго, Бавен Фокстрот, Куикстеп

Фигури – Приложение ЗМ

Сертификат GM4 – за танците Валс, Танго, Бавен Фокстрот, Куикстеп

4. БРОНЗОВА ЗВЕЗДА

Видове танци – Валс, Танго, В. Валс, Бавен Фокстрот, Куикстеп

Фигури – Приложение БЗ

Сертификат BS4 – за танците Валс, Танго, Бавен Фокстрот, Куикстеп

Сертификат BS5 – за танците Валс, Танго, В. Валс, Бавен Фокстрот, Куикстеп

5. СРЕБЪРНА ЗВЕЗДА

Видове танци – Валс, Танго, Виенски валс, Фокстрот, Куикстеп

Фигури – Приложение СЗ

Сертификат SS4 – за танците Валс, Танго, Бавен Фокстрот, Куикстеп

Сертификат SS5 – за танците Валс, Танго, В. Валс, Бавен Фокстрот, Куикстеп

6. ЗЛАТНА ЗВЕЗДА

Видове танци – Валс, Танго, В. Валс, Бавен Фокстрот, Куикстеп

Фигури – Приложение ЗЗ

Сертификат GS4 – за танците Валс, Танго, Бавен Фокстрот, Куикстеп

Сертификат GS5 – за танците Валс, Танго, В. Валс, Бавен Фокстрот, Куикстеп

- Към всеки сертификат, по желание на кандидата, се издава Приложение-спецификация. Специфкацията описва танците и фигурния материал за нивото на сертификата.

- Спецификацията сеизползва при пребиваване в друга държава и се представяпред съответната професионална организация, за признаване на определено танцово ниво в съответната държава.

изпитни изисквания

1.Медалните тестовете се вземат в строга последователност: Бронзов – Бронзова Звезда – Сребърен – Сребърна Звезда – Златен – Златна Звезда, без значение на възрастовата категория, т.е. ако кандидата е покрил даден тест в една възрастова категория, той може да се яви на следващия тест в друга по-висока такава.

2. Кандидатите трябва да съставят танцовите си програми преимуществено от фигурен материал за съответната степен

3. Кандидатките за теста “жена като мъж” трябва първо да са покрили еквивалентния тест за жени

4. Тестовете за танцови двойки не изискват партньорите да имат покрит индивидуален тест за съответната или по ниска степен, но сертификата за съответното ниво на теста се издава на танцовата двойка, а не на партньорите поотделно.

5. Изпитните формуляри и всякаква допълнителна информация могат да се получат в офиса на БПТА.

6. Искания за насрочване на тестова сесия трябва да се отправят в писмен вид до офиса на БПТА не по-късно от четири седмици преди исканата дата.

7. За всяка категория минималният интервал от време между две явявания на даден тест за кандидати, които са били скъсани на първото е 30 дни.

8. За всички тестове кандидатите трябва да си осигурят партньори, които могат да са любители, състезатели или професионалисти. Мъже не се допускат да партнират “като жени”.

9. Решението на Изпитната комисия е окончателно и не подлежи на обжалване пред Асоциацията в устен или писмен вид.

10. Оценки:

- Оценяването се извършва отделно за всеки танц. Общата оценка от теста е средна от оценките за всеки един от танците в теста.

- Оценяването се извършва въз основа на практическите резултати на кандидата съгласно:

Критерии за оценка на подготовката на кандидатите за медали по Латино- Американски танци

телодържане

(макс. 30 т.)

музикалност

(макс. 30 т.)

техника

(макс. 20 т.)

водене и следване

(макс. 10 т.)

програма

(макс. 10т.)

стойка и тонус, баланс музика, ритъм (на стъпалата и на тялото), музикална интерпретация и фразиране позиции на стъпалата, ориентации, величини на завъртане, работа на стъпалата, акции, наклони, движения на свободните ръце хват, контакт, акции и формиране на тялото (вкл. на свободните ръце) за физическо и образно водене фигурен материал, свързване на фигурите (и части от тях)

и

Критерии за оценка на подготовката на кандидатите за медали по Стандартни танци

телодържане

(макс. 30 т.)

музикалност

(макс. 30 т.)

техника

(макс. 20 т.)

водене и следване

(макс. 10 т.)

програма

(макс. 10т.)

стойка и тонус, баланс музика, ритъм, музикална интерпретация и фразиране позиции на стъпалата, ориентации, величини на завъртане, противоход, наклони, издигане и спускане, работа на стъпалата, суинг и движение хват, контакт, акции на тялото и формиране на върха фигурен материал, свързване на фигурите (и части от тях)

- Резултатите на кандидатите и оценките се вписват в протокола от изпита. За всеки от посочените критерии на кандидата се присъжда съответен брой точки според преценката на Изпитната комисия.

- Практическите тестове за деца до 10 г. се оценяват без точкуване, както следва: Незадоволително, Задоволително, Добър, Много добър, Отличен

- Всички останали тестове се оценяват както следва:

максимална оценка за всеки танц:  100 точки

оценка Отличен: над 85 точки

оценка Много добър: 75-85 точки

оценка Добър:  65-75 точки

оценка Задоволителен: 65 точки

- При резултати на изпита по-ниски от 65 точки, за който и да е танц от теста, на кандидата не се присъжда съответния вид медал.

11. Темпа

Препоръчителните темпа са:

ЛАТ: Румба – 24-26 тм, Самба – 48-50 тм, Пасо Добле – 60-62 тм, Джайв – 40-44 тм, Ча-ча-ча – 30-32 тм

СТТ: Валс – 28-30 тм, Куикстеп – 50-52 тм, Танго – 30-32 тм, Виенски Валс – 58-60 тм, Бавен Фокстрот – 28-30 тм,

ПРАВИЛА  ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ

Сертификатът е персонален и се издава от БПТА  на определен кандидат по предложение на учителя (инструктора) на кандидата.

Кандидатът получава сертификат след успешно издържан изпит пред Изпитващ – професионалист в съответния стил и член на БПТА.

Кандидатът изпълнява танцови хореографии от съответния вид, степен и ниво с партньор, като се демонстрират основно фигурите за съответното ниво.

По желание на кандидата към сертификата се издава Приложение-спецификация с описание на фигурния материал за нивото. То се използва при пребиваване в друга държава и се представя пред съответната професионална танцова организация, за да бъде признато определено ниво на кандидата.

Сертификатите и приложенията се заплащат от кандидата по цени определени от УС на БПТА.

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

СТАНДАРТНИ ТАНЦИ

ВАЛС (Waltz)

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БМ
1. Closed Changes–  RF Closed Change (Natural to Reverse)

–  LF Closed Change (Reverse to Natural)

Затворени Смени–  Затворена Смяна с ДК (от Дясно Завъртане към Ляво Завъртане)

–  Затворена Смяна с ЛК (от Ляво Завъртане към Дясно Завъртане)

123
2. Natural Turn Дясно Завъртане 123, 123
3. Reverse Turn Ляво Завъртане 123, 123
Фигури – БМ
4. Natural Spin Turn (and Underturned) Дясно Спиново Завъртане (и Недовъртяно) 123, 123
5. Whisk (along LOD, to Centre) Уиск (по ЛТ, към Ц) 123
6. Chasse from PP Шасе от ПП 12&3
7. Hesitation Change Смяна с Изчакване 123, 123
8. Outside Change (and to PP) Външна Смяна (и до ПП) 123
Фигури - БЗ
9. Reverse Corte Ляво Корте 123
10. Back Whisk Уиск Назад 123
11. Back Lock Лок назад 12&3
12. Progressive Chasse to Right Прогресивно Шасе на Д 12&3
13. Closed Impetus (Impetus Turn) Затворен Импетус (Импетус ) 123
14. Basic Weave (Weave in Waltz Time) Основное Заплитане (Заплитане в ритъм на Валс) 123, 123
15. Double Reverse Spin Двоен Обратен (Ляв) Спин 12&3
16. Reverse Pivot Ляв Пивот & (1, 2, 3)
Фигури – СМ и СЗ
17. Closed Telemark (Telemark) Затворен Телемарк (Телемарк) 123
18. Open Telemark followed by Wing Отворен Телемарк и Крило 123,123
19. Open Telemark followed by Cross Hesitation Отворен Телемарк и Кръстосано Изчакване 123, 123
20. Wing preceded by Open Impetus Крило предшествано от Отворен Импетус 123
21. Cross Hesitation preceded by Open Impetus Кръстосано Изчакване предшествано от Отворен Импетус 123
22. Weave from PP preceded by Open Impetus Заплитане от ПП предшествано от Отворен Импетус 123, 123
23. Weave from PP preceded by Whisk Заплитане от  ПП 123, 123
24. Turning Lock to Left Въртящ Лок на Л 1&23
25. Drag Hesitation Влачене с Изчакване 123
Фигури ЗМ и ЗЗ
26. Outside Spin (and Underturned) Външен Спин (и Недовъртян) 123
27. Closed Wing Затворено Крило 123
28. Turning Lock to Right Въртящ Лок на Д 1&23
29. Fallaway Reverse and Slip Pivot Ляв Фолауей и Слип Пивот 12&3 (123&, 1&23, 1231)
30. Hover Corte Реещо Корте 123
31. Fallaway Whisk Фолауей Уиск 123
32. Fallaway Natural Turn Фолауей Дясно Завъртане 123, 123
33. Running Spin Turn Тичащo Спиново Завъртане 123, 12&3 (123, 1&23)
34. Quick Natural Spin Turn Бързо Дясно Спиново Завъртане 123, 12&3
35. Passing (Open) Natural Turn Преминаващо (Отворено) Дясно Завъртане 123

ТАНГО (Tango)

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури Н и БМ
1. Walk Ход S
2. Progressive Side Step Прогресивна Странична Стъпка QQS
3. Progressive Link Прогресивна Връзка QQ
4. Closed Promenade Затворен Променад SQQS
5. Back Corte Корте Назад SQQS
6. Basic Reverse Turn Основно Ляво Завъртане QQSQQS
7. Rock Turn (Natural Rock Turn) Роково Завъртане (Дясно Роково Завъртане) SQQSQQS
Фигури БМ и БЗ
8. Open Reverse Turn, Lady Outside, Closed Finish or Open Finish Отворено Ляво Завъртане, Жената И/П, Затворен или Отворен Край QQSQQS
9. Open Reverse Turn, Lady in Line, Closed Finish or Open Finish Отворено Ляво Завъртане, Жената в Линия, Затворен или Отворен Край QQSQQS
10. Progressive Side Step Reverse Turn Ляво Завъртане с Прогресивна Странична Стъпка QQSSQQSQQS
11. LF and RF Rocks Рок с ЛК, с ДК QQS
12. Open Promenade Отворен Променад SQQS
13. Natural Promenade Turn Дясно Променадно Завъртане SQQS&
14. Four Step Четири Стъпки QQQQ
15. Mini Five Step Мини Пет Стъпки QQQQS (QQS&S)
16. Five Step Пет Стъпки QQQQS (QQS&S)
Фигури СМ и СЗ
17. Alternative Methods of Preceding Any Promenade Figure Алтернативни Методи за достигане на ПП S&, &S
18. Natural Twist Turn Дясно Туистово Завъртане SQQSQQ
19. Promenade Link Променадна Връзка SQQ
20. Back Open Promenade Заден Отворен Променад SQQS
21. Outside Swivels:- followed by step 2-3 of Promenade Link (after Open Promenade)

- (turning Left) followed by Steps 2-3 of Promenad Link (after Open Finish ended DW)

- after 1-2 of Reverse Turn

Външни Суивъли:- следван от стъпки 2-3 от Променадна Връзка (след Отворен Променад)

- (въртейки на Л) следван от Стъпки 2-3 от Променадна Връзка (след Отворен Край зав. ДС)

- След 1-2 от Ляво Завъртане

S QQ
22. Fallaway Promenade Фолауей Променад SQQSQQ
23. Four Step Change Смяна с Четири Стъпки QQQQ
24. Brush Тар Браш Теп QQ&S
Фигури ЗМ и ЗЗ
25. Fallaway Four Step Фолауей Четири Стъпки QQQQ
26. Basic Reverse Turn, rhythms “QQ& QQS”, “QQ&QQ&” Основно Ляво Завъртане в ритъм “QQ& QQS” QQ&QQS
27. Chase Преследване (Гонитба) SQQQQS&
28. Fallaway Reverse and Slip Pivot Ляв Фолауей и Слип Пивот QQQQ (SQQS, QQS&)
29. Passing (Open) Natural Turn Преминаващо (Отворено) Дясно Завъртане QQS (&QQ)
30. Open Telemark Отворен Телемарк QQS (QQQ)
31. Whisk Уиск QQS
32. Back Whisk Уиск Назад QQS
33. Outside Spin Външен Спин QQS (&QQ)
34. Reverse Pivot Ляв Пивот & (Q, S)
35. Step Close in PP Стъпка и Затваряне в ПП QQ
36. Ball Change from PP to PP or Closed Hold Смяна през Възглавничка от ПП до ПП или до Затворена Поз. &QQ

ВИЕНСКИ ВАЛС (Viennese Waltz)

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БЗ
1. Natural Turn Дясно Завъртане 123, 123
2. Reverse Turn Ляво Завъртане 123, 123
3. RF Forward Change Step (Forward Change Step – Natural  to Reverse) Смяна с ДК напред (от Дясно към Ляво Завъртане) 123
4. LF Forward Change Step (Forward Change Step – Reverse to Natural) Смяна с ЛК напред (от Ляво към Дясно Завъртане) 123
Фигури - СМ и СЗ
5. RF Backward Change Step (Backward Change Step – Natural  to Reverse) Смяна с ДК назад (от Дясно към Ляво Завъртане) 123
6. LF Backward Change Step (Backward Change Step – Reverse  to Natural) Смяна с ЛК назад (от Ляво към Дясно Завъртане) 123
Фигури ЗМ и ЗЗ
1. Reverse Fleckerl Ляв Флекърл 123, 123
2. Natural Fleckerl Десен Флекърл 123, 123
3. Check from Rev. to Nat. Fleckerl Чек от Ляв към Десен Флекърл 123
4. Natural Pivoting Action (into Change Steps from Nat. to Rev. Turn) Дясна Пивотова Акция (към Смяна от Дясно към Ляво Завъртане) 12,3
4. Reverse Pivot (into Change Step from Rev. to Nat. Turn) Ляв Пивот (към Смяна от Ляво към Дясно Завъртане) 12,3

БАВЕН ФОКСТРОТ (Slow Foxtrot)

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БЗ
1. Feather (Feather Step) Перо (Стъпка Перо) SQQ
2. Three Step Три Стъпки SQQ
3. Natural Turn Дясно Завъртане SQQSSS
4. Reverse Turn Ляво Завъртане SQQSQQ
5. Feather Finish Край Перо SQQ
6. Closed Impetus (Impetus Turn) Затворен Импетус (Импетус) SQQ
7. Natural Weave Дясно Заплитане SQQQQQQ
8. Change of Direction Смяна на Посоката SSS
Фигури – Ср. Напр. и СМ, СЗ
9. Reverse Wave Лява Вълна SQQSQQSSS
10. Basic Weave (Weave (after 1-4 of Reverse Wave)) Основно Заплитане (Заплитане (след стъпки 1-4 от Лява Вълна)) QQQQQQ
11. Quick Natural Weave (and from PP) Бързо Дясно Заплитане (и от ПП) SQ&QSQQ
12. Weave from PP preceded by Open Impetus Заплитане от ПП SQQQQQQ
13. Open Telemark followed by Nat. Weave from PP Отворен Телемарк и Дясно Заплитане от ПП SQQ SQQQQQQ
14. Open Telemark Feather Ending Перо от ПП SQQ SQQ
15. Quick Open Reverse Бързо Отворено Ляво (завъртане) SQ&QQQ
16. Hover Feather Реещо Перо QQ
17. Hover Telemark (and to PP) Реещ Телемарк SQQ
18. Hover Cross Реещ Крос SQQQQQQ
Фигури – Напр. и ЗЗ
19. Open Natural Turn from PP (Passing Natural Turn from PP) Отворено Дясно Завъртане от ПП (Преминаващо Дясно Завъртане от ПП) SQQ
20. Outside Swivel Външен Суивъл S
21. Top Spin Топ Спин QQQQ
22. Closed Telemark (Telemark) Затворен Телемарк (Телемарк) SQQ
23. Natural Telemark Десен Телемарк SQQQQ
24. Natural Twist Turn (with Hover Feather ending; with Weave Ending); and with Impetus Ending Дясно Туистово Завъртане (с Край Реещо Перо, с Край Заплитане), и с Край Импетус SQ&QS (QQ, QQQQQQ)

SQ&QQQ

25. Curved Feather Извито Перо SQQ
26. Back Feather Перо Назад SQQ
27. Natural Zig-Zag from PP Десен Зиг-Заг от ПП SQQQQ
28. Fallaway Reverse and Slip Pivot Ляв Фолауей и Слип Пивот SQQQ (QQQQ, SQ&Q, S&QQ)
29. Natural Hover Telemark Десен Реещ Телемарк SQQSQQ
30. Bounce Fallaway with Weave Ending Баунс Фолауей с Край Заплитане S&QQQQQQ (QQQQQQQQ)
31. Reverse Pivot Ляв Пивот S (Q,&)
32. Extended Reverse Wave Удължена Лява Вълна SQQSQQSQQSQQSQQSSS
33. Curved Three Step Три Извити Стъпки SQQ
34. Whisk Уиск SQQ
35. Back Whisk Уиск Назад SQQ
36. Double Reverse Spin Двоен Обратен Спин SQ&Q (QQ&Q)
37. Outside Spin Външен Спин SQQ (&QQ)

КУИКСТЕП (Quickstep)

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БМ
1. Quarter Turn to Right Четвърт Завъртане на Д SQQS
2. Progressive Chasse (to L) Прогресивно Шасе (на Л) SQQS
3. Forward Lock Step Лок напред SQQS
4. Backward Lock Step Лок назад SQQS
5. Outside Cnahge Външна Смяна SQQ
Фигури – БМ
6. Natural Turn at a Corner Дясно Завъртане в Ъгъл SQQSSS
7. Natural Turn with Hesitation Дясно Завъртане с Изчакване SQQSSS
8. Natural Pivot Turn Дясно Пивотово Завъртане SQQS
9. Natural Spin Turn (and Underturned) Дясно Спиново Завъртане (и Недовъртяно) SQQSSS
10. Chasse Reverse Turn Ляво Завъртане с Шасе SQQ
11. Reverse Pivot Ляв Пивот S (Q, &)
12. V6 В 6 SQQSSQQSQQS
Фигури - БЗ
13. Quarter Turn to Left (Heel Pivot) Четвърт Завъртане на Л (Пивот на пета) SQQ
14. Cross Chasse Крос Шасе SQQ
15. Four Quick Run Четири Бързи Стъпки SQQQQS
16. Progressive Chasse to Right Прогресивно Шасе на Д SQQS
17. Tipple Chasse to Right Пияно Шасе на Д SQQS
18. Tipple Chasse to Left Пияно Шасе на Л SQQS
19. Running Finish Тичащ Край QQS (SQQ)
20. Closed Impetus Затворен Импетус SSS (SQQ)
Фигури СМ и СЗ
21. Natural Turn, Back Lock, Runing Finish Дясно Завъртане, Лок назад, Тичащ Край SQQSQQSQQS
22. Double Reverse Spin Двоен Обратен Спин SSQQ
23. Quick Open Reverse Бързо Отворено Ляво SQQ
24. Cross Swivel Кръстосан Суивъл SS
25. Fishtail Рибешка Опашка SQQQQS
26. Running Right Turn Тичащо Дясно Завъртане SQQSSSSQQS (SQQSSQQSQQ)
27. Closed Telemark (Telemark) Затворен Телемарк (Телемарк) SSS (SQQ)
28. Zig-Zag, Back Lock, Running Finish Зиг-заг, Лок назад, Тичащ Край SSSQQSQQS
29. Change of Direction Смяна на Посоката SSS
30. Six Quick Run Шест Бързи Стъпки QQQQQQ
Фигури – ЗМ и ЗЗ
31. Rumba Cross Румба Крос QQS
32. Tipsy to R and to L Типси на Д и на Л Q&Q
33. Hover Corte Реещо Корте SSS
34. Running Spin Turn Тичащо Спиново Завъртане SQQSSQQ
35. Outside Spin Външен Спин SSS (QQS)
36. Fallaway Reverse Slip Pivot Ляв Фолауей и Слип Пивот SQQS
37. Whisk Уиск SSS
38. Back Whisk Уиск Назад SSS
39. Running Cross Chasse Тичащо Крос Шасе SQQS

ПРИЛОЖЕНИЕ 2

ЛАТИНО-АМЕРИКАНСКИ ТАНЦИ

САМБА

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БМ
1. Basic Movements

– Natural

– Reverse

– Side

– Progressive

– Outside

Основни движения

– с ДК

– с ЛК

– странично

– прогресивно

– външно

SaS, SaS

SaS, SaS

SaS, SaS

SaS, SaS

SaS, SaS, SaS, SaS

2. Whisks (Samba Whisks) to Left  or to Right Уиск (Самба Уиск) на Л или на Д SaS, SaS
3. Whisks with Lady’s Underarm Turn (Volta Spot Turn for Lady to Right or Left) Уиск със Завъртане на Ж под ръка (Волта Точково Завъртане за Ж на Д или на Л) SaS, SaS
4. Samba Walks in PP (Promenade Samba Walks) Самба ход в ПП (Променаден Самба ход) SaS, SaS
5. Side Samba Walk Страничен Самба ход SaS
6. Stationary Samba Walks Самба ход на място SaS, SaS
7. Rhythm Bounce Ритмически баунс &S, &S
8. Travelling Volta to Right or Left (Criss Cross) Пътуваща Волта на Д или на Л (Крис Крос) SaSaSaS
9. Shadow Botafogos (Criss Cross Bota Fogos) Сенчесто Ботафого (Крисс кросс Ботафого) SaS, SaS
10. Promenade Botafogos (Botafogos to Promenade and Counter Promenade Position) Ботафого в ПП и в ОПП (Променадни ботафого) SaS, SaS, SaS
11. Solo Volta Spot Turn Соло Волта Точково Завъртане SaS (SaSaSaS)
Фигури – БЗ
12. Travelling Botafogos

– Forward

– Back

Пътуващо Ботафого

– напред

– назад

SaS, SaS

SaS, SaS

13. Continuous Volta Spot Turn to Right or Left (Maypole) Непрекъснато Волта Точково Завъртане на Д или на Л (Майско дърво ) SaSaSaS
14. Reverse Turn Ляво Завтъртане SaS,SaS
15. Samba Side Chasse Самба Шасе втсрани QQQQSS
16. Corta Jaca Корта Джака SQQQQQQ
17. Three Step Turn Завъртане с Три стъпки 123
18. Samba Locks (Samba Locks in Open CPP or in Open PP) Самба локове (Самба локове в Отворена  ПП или в Отворена ОПП) QQS, QQS
Фигури – СМ и СЗ
19. Closed Rocks Затворени Рокове SQQ, SQQ
20. Open Rocks Отворени Рокове SQQ, SQQ
21. Argentine Crosses Аржентински Кросове SaS, SaS
22. Promenade to Counter Promenade Runs Променадно до Обратно Променадно Тичане 123, 123, 123
23. Drop Volta Спадаща Волта &SS
24. Foot Changes (Methods of Changing Feet)

- Method 1 (from Open Pos. to R Shadow Pos)

- Method 2 (from R Shadow Pos to Open Pos.)

- Method 3 (from PP to Contra PP)

- Method 4 (from Contra PP to PP)

Методи за Смяна на Краката

- Метод 1 (от Отв. Поз. до Д Странична Сенчеста Поз.)

- Метод 2 (от Д Странична Сенчеста Поз. до Отв. Поз.)

- Метод 3 (от ПП до Контра ПП)

- Метод 4 (от Контра ПП до ПП)

SSSS (SaSSS)

SS (SaS)

SS (SaS)

SS (SaS)

25. Shadow Travelling Volta Пътуваща Волта в Сенчеста Поз. SaSaSaS
26. Shadow Circular Volta Кръгова Волта в Сенчеста Поз. SaSaSaS
27. Contra Botafogos Контра Ботафого SaS, SaS
28. Circular Voltas to Right or Left (Roundabout) Кръгови Волти на Д или на Л (Кръжене) SaSaSaS
Фигури – ЗМ и ЗЗ
29. Back Rocks (Backward Rocks) Рокове назад SQQ, SQQ
30. Plait Плитка SSQQS, SSQQS
31. Rolling off the Arm Развиване от Ръка SaS, SaS (QQQQ, QQQQ)
32. Natural Roll (and with 3 step turn to R for W) Десен Рол (и със  Завъртане с 3 стъпки на Д за Ж) SQQ, SQQ
33. Reverse Roll (and with 3 step turn to L for W) Ляв Рол (и със  Завъртане с 3 стъпки на Л за Ж) SQQ, SQQ
34. Cruzados Walks and Locks Крузадо Ходове и Локове SSQQS
35. Carioca Runs Кариока Тичания aSS, SS, SS, SS, SS (SS, QQQQ, QQQQ, QQQQ, QQS)

ЧА-ЧА-ЧА

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БМ
1. Cha Cha Cha Chasses and Alternatives:–        Chasse to side – to Right and to Left

–        Compact Chasse

–        RF and LF Forward Lock

–        LF and RF Backward Lock

Ча-ча-ча шасе и алтернативни движения:–        Шасе в страни – на Д и на Л

–        Компактно шасе

–        Лок напред с ДК и с ЛК

–    Лок назад с ЛК и с ДК

4&1 (2&3)
2. Time Steps– as Side Basic Ритмична Стъпка–    като Основно движение настрани 1234&1, 234&1
3. Basic Movements–    Closed Basic Movement (Closed Basic)

–   Open Basic Movement (Open Basic and with Three Cha Cha Chas )

Основни движения–    Основно движение в Затв. Поз.

–    Основно движение в  Отв. Поз. (и с Три Ча-ча-ча)

234&1, 234&1
4. Check from Open CPP and Open PP (New York) Чек от Отворена ОПП и Отворена ПП (Нью-Йорк) 234&1, 234&1
5. Spot Turn (Switch Turn) to Left or to Right Точково Завъртане  (Завъртане с превключване) на Л или на Д 234&1
6. Underarm Turn to Left or Right Завъртане под Ръка на Л или на Д 234&1
7. Shoulder to Shoulder Рамо до Рамо 234&1, 234&1, 234&1
8. Hand to Hand (and with Three Cha Cha Chas) Ръка до Ръка (и с Три Ча-ча-ча) 234&1, 234&1, 234&1 (234&1, 2&34&1, 234&1, 2&34&1)
9. There And Back Натам и обратно 234&1, 234&1
Фигури - БM
10. Fan Ветрило 234&1
11. Hockey Stick Хокеен Стик 234&1, 234&1
12. Alemana Finish A Алемана Край А 234&1, 234&1
13. 1-5 Natural Top 1-5 Десен Топ 234&1
14. Open Hip Twist Отворен Хип Туист 234&1, 234&1
Фигури - БЗ
15. Cuban Break in Open Position Кубински брейк в Отв. Поз. 2&3&4&1, 234&1
16. Cuban Break in Open CPP Кубински брейк в Отворена ОПП 2&3&4&1
17. Split Cuban Break in Open CPP Разцепен Кубински брейк в Отворена ОПП 2&34&1
18. Cha Cha Cha Chasses and Alternatives:–   Ronde Chasse

–   Hip Twist Chasse (Twist Chasse)

–   Slip Chasse

Ча-ча-ча шасе и алтернативни движения:–   Ронде шасе

–   Хип Туист Шасе (Туист шасе)

–   Слип шасе

4&1
19. Close Hip Twist Затворен Хип Туист 234&1, 234&1
Фигури – СМ и СЗ
20. Cross Basic Кръстосано Основно Движение 234&1, 234&1
21. Curl Къдрица 234&1, 234&1
22. Reverse Top Ляв Топ 234&1, 234&1
23. Opening Out From Reverse Top Отваряне навън от Ляв Топ 234&1
24. Split Cuban Break From Open CPP and Open PP Разцепен Кубински брейк от Отворена ОПП и Отворена ПП 2&34&1
Фигури ЗМ и ЗЗ
25. Guapacha Timing (“whappacha”) Ритъм «гуапача» (Синкопиран) a3
26. Cha Cha Cha Chasses and Alternatives:
– Runawаy Chasse
Ча-ча-ча шассе и алтернативни движения:–  Бягащо шасе 4&1
27. Close Hip Twist Spiral Спирала от Затворен Хип Туист 234&1, 234&1
28. Open Hip Twist Spiral Спирала от Отворен Хип Туист 234&1, 234&1
29. Turkish Towel Турска Кърпа 234&1, 234&1, 234&1, 234&1, 234&1, 234&1
30. Sweetheart Сладко Сърце 234&1, 234&1, 234&1, 234&1,
31. Follow My Leader Следвай ме a234&1, 234&1,234&1, a234&1, 2&34&1
32. Foot Changes (Methods 1,2,3) Смени на Краката (Методи 1,2,3) 2341, 234&1, a234&1

РУМБА

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БМ
1. Basic Movements (Closed, Open) Основни движения (в Затворен Хват, в Отворена Поз.) 2,3,41, 2,3,41
2. Alternative Basic Movements Алтернативно Основно движение 2,3,41
3. Cucarachas Кукарачи 2,3,41
4. Side Steps to Left or Right Странични Стъпки на Д или на Л 2,3,41, 2,3,41
5. Side Steps and Cucarachas Странични Стъпки и Кукарача 2,3,41, 2,3,41, 2,3,41, 2,3,41
6. Cuban Rocks (rhythm “2,3,41”) Кубински рокове (ритъм «2,3,41») 2,3,41
7. Check from Open CPP and Open PP (New York) Чек от Отворена ОПП или Отворена ПП (Нью-Йорк) 2,3,41, 2,3,41
8. Sport Turn (Switch Turn) to Left or Right Точково Завъртане на Л или на Д (Завъртане-превключване) 2,3,41
9. Underarm Turn to Right or Left Завъртане по Ръка на Д или на Л 2,3,41
10. Shoulder to Shoulder Рамо до Рамо 2,3,41, 2,3,41, 2,3,41
11. Hand to Hand Ръка до Ръка 2,3,4,1, 2,3,41, 2,3,41
12. Progressive Walks Forward or Back Прогресивни Ходове напред или назад 2,3,41, 2,3,41
Фигури – БМ
13. Progressive Walks Forward In Right Shadow Position (Kiki Walks) Прогресивни Ходове напред в Д Сенчеста Позиция (Кики ходове) 2341, 2341
14. Fan Ветрило 2341
15. Alemana (and checked to Open CPP) Алемана 2341, 2341
16. Hockey Stick Хокеен Стик 2341, 2341
Фигури – БЗ
17. 1-3 Natural Top 1-3 Десен Топ 2341
18. Opening Out to Right  and Left Отваряне Навън на Д и на Л 2341, 2341
19. Closed Hip Twist Затворен Хип Туист 2341, 2341
20. Open Hip Twist Отворен Хип Туист 2341, 2341
21. Fallaway (Aida) Фолауей (Аида) 2341
Фигури – СМ и СЗ
22. Spiral Спирала 2341, 2341
23. Curl Къдрица 2341, 2341
24. Rope Spinning Ласо 2341, 2341
25. Reverse Top Ляв Топ 2341, 2341
26. Opening Out From Reverse Top Отваряне Навън от Ляв Топ 2341
27. Syncopated Cuban Rocks Синкопирани Кубински Рокове 2&341
28. Sliding Doors Плъзгащи Врати 2341, 2341, 2341, 2341
29. Fencing Фехтовка 2341, 2341
Фигури ЗМ и ЗЗ
30. Three Threes Три по три 2341, 2341, 2341, 2341
31. Three Alemanas Три Алемани 2341, 2341, 2341, 2341
32. Advanced Opening Out Movement Напредващо Отваряне Навън 2341
33. Advanced Hip Twist Напредващ Хип Туист 2341, 2341
34. Continuous Hip Twist Непрекъснат Хип Туист 2341, 2341
35. Continuous Circular Hip Twist Непрекъснат Кръгов Хип Туист 2341, 2341, 2341, 2341

ПАСО ДОБЛЕ

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури – Н и БЗ
1. Appel Апел 1
2. Sur Place На място 1234
3. Basic Movement Основно движение 12345678
4. Chasses to Right or Left (and to PP, including Elevations) Шасе на Д или на Л (и до ПП, вкл. Издигания) 1234
5. Huit Кърпа 12345678
6. Promenade Променад 12345678
7. Drag Влачене 1234
8. Deplacement (also Attack) Изместване (и Атака) 1234
9. Promenade Link Променадна връзка 1234
10. Promenade Close Затваряне на Променад 1234
11. Ecart (Fallaway Whisk) Екарт 1234
12. Separation Разделяне 12345678
13. Twist Turn Туистово завъртане 12345678
Фигури – Ср. Напр. и СМ, СЗ
14. Sixteen Шестнайсет 1234567812345678
15. Promenade to Counter Promenade Променад до Обратен Променад 12345678
16. Grand Circle Голям Кръг 12345678
17. Separation with Lady’s Caping Walks Разделяне с Ходове Плащ за Ж 1234SS1234
18. Separation with Lady’s Caping Walks to Fallaway Whisk Разделяне с Ходове Плащ за Ж до Фолауей Уиск 1234SS12345678
19. Fallaway Ending to Separation Фолауей Край на Разделяне 123456781234
20. Separation with Fallaway Ending (Separation to Fallaway Whisk) Разделяне с Фолауей Край (Разделяне до Фолауей Уиск) 123456781234
21. Open Telemark Отворен Телемарк 1234
22. Spanish Line Испанска Линия 1234
23. Flamenco Taps Фламенко удари 12&34
24. La Passe Преминаване 1234567812345678
25. Banderillas Бандерили 1234567812345678
26. Fallaway Reverse Turn (Fallaway Reverse) Фолауей Ляво завъртане 12345678
27. Coup de Pique (Syncopated) Удар с пика (Синкопиран) 123456 (123456&78)
28. Left Foot Variation Вариация с Ляв крак 1234a5a678
Фигури – Напр. и ЗМ, ЗЗ
29. Syncopated Separation Синкопирано Разделяне 12345678a1a23&45678
30. Travelling Spins from PP (Sync.) Пътуващи спинове от ПП (Синк.) 12345678 (1234&5&678)
31. Travelling Spins from CPP (Sync.) Пътуващи спинове от ОПП (Синк.) 123456781234 (1234567&8&1234)
32. Fregolina Фреголина 12345678123&4
33. Farol Фарол 1234567812345678123&4
34. Twists Туистове 12345&678&1234
35. Chasse Cape Шасе с Плащ 1234&5678&1234&5678&a1234
36. Methods of Changing Feet Методи за смяна на краката hesitate, syncopate
37. Alternative Entries to PP Алтернативни входове до ПП 1234

ДЖАЙВ

Английско наименование Българско наименование Стандартизиран ритъм (ритми)
Фигури -  Н и БМ
1. Basic in Place Основно движение на място QQQaQQaQ
2. Fallaway Rock (Basic in Fallaway) Фолауей Рок (Основно движение с Фол. Рок) QQQaQQaQ
3. Fallaway Throwaway Фолауей Изхвърляне QQQaQQaQ
4. Link Връзка QQQaQQaQ
5. Change of Places Right to Left Смяна на Местата от Д в Л QQQaQQaQ
6. Change of Places Left to Right Смяна на Местата от Л в Д QQQaQQaQ
7. Change of Hands Behind Back Смяна на Ръцете зад гърба QQQaQQaQ
Фигури - БМ
8. Hip Bump (Left Shoulder Shove) Удар с бедра (Докосване с Рамена) QQQaQQaQ
9. American Spin Американски Спин QQQaQQaQ
10. Walks (Promenade Walks (Slow) Ходове QQQaQQaQQaQQaQ
11. Stop and Go Спри и Тръгни QQQaQQQQaQ
12. Whip Камшик QQQaQ
13. Whip Throwaway Камшик с изхвърляне QQQaQ
Фигури – СМ и СЗ
14. Mooch Мотаене QQQQ,QQQQ,QаQQQ,QQQQ,QQQаQ,QQQQ
15. Alternatives to 1.2 of  Link (Ball Change – with Flick or Hesitation) Алтернативи на 1-2 от Връзка (Смяна през възглавничка с Изчакване или Флик) QaQ
16. Advanced Link (Break) Напредваща Връзка (Брейк) QaQ
17. Overturned Fallaway Throwaway Превъртяно Фолауей Изхвърляне QQQaQQaQ
18. Double Whip (Double Cross Whip) Двоен Камшик (Камшик с Двойно кръстосване) QQQQQaQ
19. Curly Whip Камшик с Къдрица QQQaQ
20. Reverse Whip Ляв Камшик QQQaQQQQaQ
21. Windmill Мелница QQQaQQaQ
22. Spanish Arms Испански Ръце QQQaQQaQQQQaQQaQ
23. Rolling off the Arm Развиване от Ръка QQQaQQaQ
24. Miami Special Маями Спешъл QQQaQQaQ
Фигури – ЗМ и ЗЗ
25. Change of  Places Right to Left with Double Spin Смяна на Местата от Д в Л с Двоен Спин QQQaQQaQ
26. Overturned Change of Places Left to Right Превъртяна Смяна на Местата от Л в Д QQQaQQaQ
27. Simple Spin Спин QQ
28. Shoulder Spin Раменен Спин QQQaQ,QaQQQ,QaQQaQ
29. Toe Hill Swivels Суивъли Пръсти Пета QQQQ,QQ(S)QQ,QQ(S)QQ,QQQQ,QaQ
30. Chugging Пухтене (Локомотив) QQQaQ,QaQQaQ,QaQQaQ,QaQ
31. Chicken Walks Пилешки Ходове SSSSQQQQQaQQaQ
32. Catapult Катапулт QQQaQ,QaQQQ,QaQQaQ
33. Stalking Walks, Flicks and Break (Flicks Into Break) Дебнещи Ходове, Фликове и Брейк (Фликове към Брейк) QQQQ,QQ(QQQaQ,QQ)QQ,QQQQ,QQQaQ(QQ),QaQ